Insättningsgaranti innebär att du garanterat får tillbaka dina pengar även om banken tex går i konkurs. Insättningsgarantin gäller vissa banker och finansinstitut. En begränsning i hur stort belopp som återbetalas finns, inom Sverige är den gränsen sedan 2010 100.000 euro (ca 950.000 kronor), per person och institut, dvs du får tillbaka alla dina pengar upp till den gränsen.
Utbetalning av insättningsgarantin ska göras inom 20 arbetsdagar.
Inom EU finns en lägsta gräns på 20.000 euro, och ska täcka minst 90%, dock finns en rekommenderad gräns på 50.000 euro. Vissa länder har en insättningsgaranti på obegränsat belopp, tex Irland, Grekland, Danmark och Tyskland. Värt att notera är att om du har pengar i en utländsk filial (med bankkontor i Sverige) gäller det landets ersättningsnivå.
Garantin hanteras av Riksgäldskontoret och ev utbelatningar finansieras genom en avgift som banker och finansinstitut får betala. Pengarna som betalas in placeras i en fond som i slutet på 2015 hade ett värde på ca 35 miljarder kronor.
Syftet med insättningsgarantin var från början att skapa en tilltro till bankerna och på så vis åka insättningsgradern av pengar till bankerna, pengar som annars riskerade hamna i "madrasserna". Detta gynnar hela ekonomin i samhället.
Läs mer hos Riksgäldskontoret om insättningsgarantin